Aflevering 15

Gewoontes: gezond of giftig?

Hebben we het al gehad over de habit loop? Oh ja, zeker weten! Die haalden we aan in de aflevering over euh… (lieve luisteraar, help eens even?)

Euh, waarom herhalen dan? Wel, dat is het ‘m net! Door herhaling creëer je het pad. De habit loop, dus. Hoe dat precies gaat, hoor je in “gewoontes: gezond of giftig?”.

Gewoontes en hoe je bepaalde (misschien minder goede?) gewoontes kan veranderen.


Niet te missen in deze aflevering:

 • Ze fungeren soms als controlestrategieën, die gewoontes.  En op korte termijn is het werkbaar, hoor.Enkele herkenbare voorbeelden (uit het leven gegrepen, euheu…):
  • Even ontspannen met een glaasje wijn (misschien minder goed als je dat elke avond ‘moet’ doen en als dat glaasje dan een (half) flesje wordt)
  • Piekeren over de toekomst en/of rumineren (herkauwen van gebeurtenissen in het verleden)
  • Prisca geeft toe dat ze als een halve bezetene bij hoge stress wel eens een kast gaat uitmesten.
  • Het zijn allemaal vecht- of vluchtstrategieën en we sommen er nog meer op. Kan jij de jouwe vinden?

 • We hebben het ook over procesgericht met (nieuwe) gewoontes omgaan. En niet louter het resultaat te willen boeken als een quick fix. Je weet wel, dat onderweg zijn. En dan komen onze stokpaardjes bewegen en eten ook weer om het hoekje loeren. Multiple marathoner Jess heeft graag een doel maar ze voelt zich behoorlijk badass als ze in de regen is gaan lopen. Snappie? Proces, dus. Prisca schreef er al eens een postje over over die regenloopjes.

 • MOTIVATIE. KARAKTER. DISCIPLINE
  The word is out.
  Je hebt er niet genoeg van. Je kan het niet.

  Laat die stem je leven niet ruïneren. De schillen van de gedragsui zijn heel wat complexer. En karakter of motivatie is niet je beginpunt. Integendeel. We halen op onze eigengereide wijze even de gangbare theorieën aan rond gedragsverandering. He he, haal maar weer adem.

 • Enne, je hoeft het ook allemaal niet alleen te doen. Doen wij lekker ook niet.

Onze andere afleveringen

Geen enkele aflevering missen?

Als je op bovenstaande knop hebt gedrukt, ontvang je een automatische bevestiging. Vind je deze niet meteen terug? Check dan zeker de SPAM- of Reclame-map in je mailbox. Duid vervolgens aan dat je onze mails voortaan steeds in je inbox wil ontvangen, zo mis je nooit iets. 

Vind je onze podcast interessant? Laat een beoordeling achter, we zijn je voor eeuwig dankbaar!