Aflevering 14

Jijzelf: je beste vriend of je grootste vijand?

In de vorige aflevering hadden we het over vriendschap en even haalden we vriendschap met jezelf aan. Maar… oud nieuws. Zoals jullie ons en onze stijl ondertussen kennen , hebben we geen tijd gehad om in de diepte in te gaan op dat onderwerp. Oops 🙂

Een mega-onderwerp waarover we wel tien afleveringen kunnen maken. En kijk, hier zijn we dan! Deze hele podcastreeks is trouwens één grote aandacht voor jezelf en het onderweg zijn in het leven.

Waaaaaaant wij vinden dat zelfcompassie, vriendschap met jezelf, zelfzorg of hoe je het ook wil noemen van essentieel belang zijn. Wat zeggen we: van levensbelang! Want zorgen voor een ander begint met zorgen voor jezelf.


Niet te missen in deze aflevering:

  • Mocht je onder een steen hebben geleefd de afgelopen weken of net die zo broodnodige mediadetox nam -wat mag, hoor- dan heb je de aandacht voor zelfzorg misschien gemist! Shout out to @Nina_Mouton die het op de kaart zet voor een breed publiek! Woehoe! Zelfzorg for the win!

 

  • Boekbespreking old school: wat zijn de plaatjes van zus @Eva_Mouton van een zalige to the point beeldtaal (ik kan er uren naar kijken!) Maar wat leerden wij van Nina Moutons zelfzorgboek en hoe staat dat in relatie tot onze ervaringen met ons cliënteel en onszelf?

 

  • Yep, onszelf. Want als er 1 ding kwetsbaar is, dan is dat jezelf openstellen in deze podcast, he he. En hierdoor ook jou te kunnen helpen.

 

  • Wij horen het en voelen je wel: hoe dan? Wat als je je noden even niet ziet? Hoe weet je waar je nood aan hebt?

 

  • En waarom heb ik toch zo een terughoudendheid of zelfs angst om aan zelfzorg te doen? Wederom een mooie metafoor die Jessica gebruikt: over backdraft. 

 

  • Window of tolerance, say what? Dat is de spreekwoordelijke emmer met het druppeltje. Is het een klein emmertje of een groot maar vooral: is het vol? En elk druppeltje, is een reactie. Jessica legt het écht geweldig uit! (For the record: Prisca schrijft de shownotes).

 

  • Soms ga je iets doen (eten, boos worden, insluiten, platrelativeren…) omdat je op dat moment niet zo goed voor jezelf kan zorgen. Copingmechanismes: herken je ze en hoe ga je ermee om?

 

  • En even heel menselijk: Prisca opent haar hart over haar soms toch wel toxische positiviteit (ook een copingmechanisme) en hoe ze ermee probeert om te gaan.

 

 

  • Maar als er 1 ding is dat we je graag meegeven: kan je vriendelijk zijn voor jezelf en als dat niet lukt, kan je daar dan vriendelijk voor zijn?

Onze andere afleveringen

Geen enkele aflevering missen?

Als je op bovenstaande knop hebt gedrukt, ontvang je een automatische bevestiging. Vind je deze niet meteen terug? Check dan zeker de SPAM- of Reclame-map in je mailbox. Duid vervolgens aan dat je onze mails voortaan steeds in je inbox wil ontvangen, zo mis je nooit iets. 

Vind je onze podcast interessant? Laat een beoordeling achter, we zijn je voor eeuwig dankbaar!