Aflevering 29

De nuchtere waarheid?

We moeten het eens over alcohol hebben. Geen betere gast dan Roel, die al meer dan 2222 dagen -and counting- zonder één drup door het leven gaat. Roel running sober.

Hoe dat ging, van een stevige, gezellige drinker naar een geheelonthouder, hoor je in de podcast. Maak je geen zorgen: de passie preken of de status van moraalridderschap gaan aan hem voorbij. Bewustwording, daar draait het om. En net dat, doet wel iets.

Prisca bekent met schaamrood op de wangen dat ze ooit al wel te veel heeft gedronken dan goed voor haar was. Enige tijd al gaat ze bewuster om met “den drankduvel.” Nu zit de schaamte ergens anders: soberschaamte. Jezelf schamen omdat je niet/minder drinkt maar je wel wat peer pressure voelt. Vaak zelfs onbewust of met een kwinkslag -ge zijt toch niet zwanger?-  maar het is er wel. 

Alleszins, langere periodes bewust niet drinken kan echt wel deugd doen en je kan nog steeds de toffe pee zijn of de fun girl. Alcohol is zo cultureel ingebed en beschikbaar dat het lijkt alsof het alleen maar plezant is met. Dat is een fabel.

Wat Roel ons vertelt is redelijk ontnuchterend: hoe je zintuigen meer gaan open staan, hoe je meer aanwezig bent en nét wel voelt. Weg van de verdoving. Hoe zijn tweede leven begon.

En, toch even de feiten op een rij. Door onze toegenomen kennis, gaan we anders om met alcohol. Het maatschappelijk draagvlak is veranderd. Het is een schadelijk product, of vergif om het met de woorden van Roel te zeggen. Veilige grenzen zijn er niet. Maar door bewust ermee om te gaan, verklein je alvast de kans op gezondheidsschade.


Nog meer in deze aflevering:

  • Voor even of voor het leven? The word is out. Prisca heeft het afgelopen jaar weinig gedronken en dat gaat haar goed af. What’s next?
  • Jess heeft het over de nutritionele waarde van alcohol. Ra ra ra?
  • Wij verwijzen naar enkele interessante accounts als je bewuster wil omgaan met alcohol Ontwijnen, No wine today en de podcast Alcohol Alarm
  • Roel stopte met drinken via het boek van Allen Carr en raadt het aan iedereen aan die wil stoppen met alcohol
  • Jess las het boek ‘Sinds ik niet meer drink’ van Evi Hanssen Interessant en bij momenten heel grappig!
  • En Roel heeft nog een belangrijke boodschap: laten we soberschaamte de wereld uithelpen! “Als jij niet kan zijn wie je wil zijn, zijn het dan wel de juiste mensen bij wie je bent?”

Onze andere afleveringen

Geen enkele aflevering missen?

Als je op bovenstaande knop hebt gedrukt, ontvang je een automatische bevestiging. Vind je deze niet meteen terug? Check dan zeker de SPAM- of Reclame-map in je mailbox. Duid vervolgens aan dat je onze mails voortaan steeds in je inbox wil ontvangen, zo mis je nooit iets. 

Vind je onze podcast interessant? Laat een beoordeling achter, we zijn je voor eeuwig dankbaar!