Aflevering 26

Wie ben iK?

“Maar ik ben zo”. Hoezo ben je zo?

Om maar eens met de deur in huis te vallen. Prisca is een seut en Jessica is arrogant. Naar het schijnt. Als je daar meer over wil weten, luister dan gewoon naar de podcast!

Maar wie ben je eigenlijk? Ben jij die set genen (nature)? Of ben je toch wat ze je altijd hebben gezegd: de maatschappij, je ouders, je vrienden, normen en waarden,… (nurture)?

En wat is dat eigenlijk IDENTITEIT? Besta je pas bij de gratie van anderen? En wie zijn die anderen? L’enfer c’est les autres, zei JP Sartre. Maar eigenlijk werkt het een heel klein beetje zo. Of althans, het ene proces want er zijn er twee. Je wil enerzijds wel samenvallen met de ander (identificatie/mirroring) maar anderzijds wil je ook je eigen zijn en afstand hebben (separatie). En dat begint al vroeg! Ik ben twee en ik zeg nee 😊 


Wat je dus in deze episode kan verwachten:

  • Seuterige weetjes van Prisca
  • En de pseudo-arrogante houding van Jessica die alles te maken had met projectie
  • Maar ook: iets over identiteit als een “huis van een metafoor”
  • De test die Jessica deed om te weten welke van haar identiteiten de boventoon voert: de sociale, culturele, emotionele of collectieve identiteit. Kan jij het raden? Wil jij de test ook doen? =>  Wat bepaalt mijn identiteit? – Psychologie Magazine Wat zo leuk is aan zo een test is niet per se het resultaat maar wel dat je je bewust wordt gemaakt van waar je belang aan hecht, doorheen de vragen. Fijn om te doen, hoor! (OK, we wijken af)
  • We verwijzen ook naar het boek Identiteit van Paul Verhaeghe
  • Ook hebben we het over intergenerationele identiteit en het familienarratief
  • Je fysieke verschijning en je identiteit, daar is het laatste nog niet over gezegd op de catwalk van de 21e eeuw.
  • En als laatste: weet je niet wie je bent? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Wij weten het ook niet en zijn blij met het “samenraapsel” van identiteit die we hier en nu zijn. Het ik is nooit af. En dat is een hele bevrijding.

Onze andere afleveringen

Geen enkele aflevering missen?

Als je op bovenstaande knop hebt gedrukt, ontvang je een automatische bevestiging. Vind je deze niet meteen terug? Check dan zeker de SPAM- of Reclame-map in je mailbox. Duid vervolgens aan dat je onze mails voortaan steeds in je inbox wil ontvangen, zo mis je nooit iets. 

Vind je onze podcast interessant? Laat een beoordeling achter, we zijn je voor eeuwig dankbaar!