Aflevering 23

Acceptance & Commitment Therapy?

ACT in ACTIE?

Eigenlijk… waar blééf deze aflevering? Allebei ACT-fans dus het moest er natuurlijk eens van komen! Het is zoals die bril waarover we het hebben in de aflevering, je ziet/voelt soms niet dat je die ophebt.

ACT, dat is Acceptance and Commitment Therapy in het lang (of Training, zo je wil). In het kort en fonetisch “EKT”.

Ooooh nee, gaan die alarmbellen al af bij “accepteren” en “loslaten”? Luister dan even. Want het gaat er niet zomaar over. 

We nemen die hexaflex onder de loep maar ook zonder dat hexadinges heb je veel aan deze aflevering. Doorspekt met weetjes -zoals steeds- kan jij als luisteraar je laven aan de dingen des levens zelfs zonder dat je ervoor helemaal hoeft te begrijpen waar ACT over gaat.

Nu ja, uitleggerig als we soms zijn… We vinden het wel even zo netjes om uit te leggen waar het vandaan komt (bla bla zoveelste golf gedragstherapie), maar ook wat het überhaupt inhoudt.

En gaan je tenen misschien krullen bij het woord therapie? (We denken eigenlijk van njet, anders was je misschien toch geen trouwe luisteraar😉) Maar, wij zijn pleitbezorgers en vinden dat ACT een levensstijl of een vak op school zou mogen zijn. Hell yeah! We hoeven het geen therapie te noemen maar hé, als je het nodig hebt, heb je het nodig. Daar is tegenwoordig geen taboe meer over. Toch?

 


Wat krijg je nog meer te horen in deze aflevering?

  • Niet de brede gesticulaties van Prisca, al wordt er wel naar verwezen
  • Spoiler alert! Smijten we er effen tussen: de bibbers van Jess voor hare triathlon en as we speak – of schrijven- hoe die ondertussen fantastisch is verlopen
  • Blètsmoelen eerste klas, can you relate? Dan ben je aan het goede adres. Of wil je wel maar durf of kan je niet? Ook aan het goede adres.
  • Benieuwd naar de WTF- uitspraak van Jessica? (Ja, ze doet het weer, hé)
  • Wij verwezen naar @allegre@cedricarijs, @kellyderiemaeker maar ook naar vorige afleveringen als therapie en de interne criticus.
  • Hoe passen wij ACT toe in onze praktijk, maar ook in onze levens? En hoe (mis)lukken we soms en waarom dat best OK is. Lang leve ACT!
  • En voor wie ACT al kent, toegewijde acties, psychologische flexibiliteit … het passeert allemaal de revue.
  • En die waarden natuurlijk. Die waarden… Wat zijn JOUW waarden in het leven. Al eens over nagedacht? Nee? Awel, dan hebben wij een leuke – en best pittige- oefening voor jou in petto.

Luisteren maar!

Onze andere afleveringen

Geen enkele aflevering missen?

Als je op bovenstaande knop hebt gedrukt, ontvang je een automatische bevestiging. Vind je deze niet meteen terug? Check dan zeker de SPAM- of Reclame-map in je mailbox. Duid vervolgens aan dat je onze mails voortaan steeds in je inbox wil ontvangen, zo mis je nooit iets. 

Vind je onze podcast interessant? Laat een beoordeling achter, we zijn je voor eeuwig dankbaar!